Vänlighet i vardagen

Världsproblem och annat elände

Det finns som bekant mycket elände i vår moderna värld. Vi matas dagligen med förfärliga uppgifter om krig, naturkatastrofer, terror, förtryck, klimatförändringar, fattigdom, svält, epidemier, ekonomiska kriser, .. etc etc. Även om vi i det dagliga livet i Sverige kanske inte påtagligt känner oss så berörda av världens globala problem drabbar livet oss alla i varierande grad i form av t ex sjukdomar, olyckor och problem hemma och på/med arbetet. Hot, våld och inbrott blir allt vanligare. Vi kan även drabbas av andra medvetna mänskliga attacker i form av "käppar i hjulet", elakt prat bakom ryggen och andra sorters otrevligheter. Pengar, prestige, status, hämndbegär, avundsjuka, egoism, rädsla, feghet, fördomar, okunskap, rigiditet, materialism och missbruksproblem är några vanliga orsaker till negativa handlingar människor emellan. Alla har vi väl under åren mött mängder med både "dreamkillers" och extremformalister vars livsuppgifter verkar vara att döda våra idéer och hindra all sund utveckling. Stress, press, åtaganden och problem på det personliga planet gör att vi som individer kanske bara springer på utan att ta oss tid att lyssna på varken vår egen kropp, våra känslor eller människor i omgivningen. Helhetstänkande, empati, nyanserat tänkande och förnuft kan kraftigt reduceras av vårt och andras tunnelseende och lättretlighet i den effektiva och hårt uppstyrda tillvaron.

Kan vi göra något åt detta ?

Ingen av oss kan ensamma ställa allt tillrätta. Vi kan engagera oss i någon eller några humanistiskt/naturorienterat arbetande organisationer för att försöka vara med och påverka utvecklingen i rätt riktning. MEN vi kan göra verklig skillnad i våra dagliga möten med andra människor. Om vi aktivt tänker på det kan vi ta till extra tidsmarginaler för alla våra mänskliga möten. Detta så att vi både hinner, kan och orkar med att vara litet vänliga i vardagen. Oftast är det väldigt litet som behövs för att vi radikalt ska kunna förbättra såväl vår egen som andras upplevelse av det dagliga livet. För att kunna övervinna stress, press och ständig tidsbrist krävs det nog att vi verkligen anstränger oss. Våra positiva mänskliga faktorer kan lätt haverera i det moderna samhällets maskineri. Det krävs både att vi kan varva ner oss själva och att vi genomför konkreta åtgärder för andra i vardagen.

Varva ner och återställ de havererade mänskliga faktorerna

Vind och krabb sjö söder om Karlshamn Sternö udde i Karlshamn På Ryssberget i västra Blekinge Det finns många sätt att varva ner. Alla måste nog leta efter sina egna sätt att framgångsrikt kunna koppla bort dagens frustration, slit och hets. För egen del har jag naturen som hjälp att kunna återhämta mig. Att helt utan prestationskrav (t ex i form av mål, sträcka, steg- eller tidmätning) gå i en skog eller längs havet är ett mycket bra sätt. Att i lugn och ro kunna njuta av det man ser, hör, doftar, känner och upplever i naturen är en utmärkt metod att varva ner. Att åka ut på lugnt eller upprört hav utan förutbestämt mål och i sakta mak är ett annat välfungerande sätt för mig. När vi lyckats varva ner ordentligt och verkligen kan njuta av upplevelserna just då i den situationen, då är vi mer öppna för nya intryck från omvärlden och har avsevärt bättre förutsättningar att bl a även kunna vara vänliga mot andra. Våra mänskliga faktorer är inte längre havererade eller störda utan i full funktion. Finns det av något skäl inte möjlighet att just när det behövs ta sig ut i den läkande naturen kan det ändå hjälpa en hel del att bara titta på vackra och rogivande naturbilder (t ex: Naturfoton från Blekinge).

Konkret vänlighet i vardagen

Om man är vänlig mot personer som man inte känner så upptäcker man snart att folk i allmänhet inte är så vana vid detta. Ofta får man först en reaktion där personen stannar upp och kanske blir litet misstänksam. Som om de funderar på om det finns någon hake eller baktanke med handlingen. Efter en kort stund brukar det dock bara bli positivt. En extra bonus är att det känns bra även för dig som gör den vänliga handlingen (detta fungerar bara om du gör handlingen utan någon som helst avsikt eller tanke på att få något tillbaka). Ibland kan det vara svårt att veta vad man kan göra konkret och då kan det kanske vara lätt att inte göra något. Därför kommer här nedan en liten lista på (testade) konkreta och enkla saker vi kan göra för att vara litet vänliga i vardagen. -Bidra med fler förslag så utvecklas listan och därigenom också vänligheten i samhället ! Tala gärna också om hur det går när du använder dig av tipsen. E-postadressen finns längst ned på förstasidan (www.gmo.se).
  • Utan att vända dig om innan; i t ex en lång varuhuskö släppa före den eller de två som står bakom dig.
  • Med avsikt lösa bilparkeringsbiljett för mycket längre tid än man själv behöver (planerad vänlighet). När man sedan ska åka iväg ger man sin biljett till första bästa okända som anländer till parkeringsplatsen.
  • Byta "ner sig" med nummerlapp i Apoteket (konditoriet eller liknande) till någon okänd som du bedömer verkar behöva komma fram snabbare än du.
  • Att utan anledning ge REJÄLT extra med dricks till serveringspersonal på en restaurang, till en taxichaufför eller liknande.
  • ...
OBS ! Det är inte tanken att normala artigheter som t ex att man ger sin plats i bussen till en äldre person, hjälper någon ut med barnvagnen från tåget, öppnar dörren för någon som har mycket att bära, låter bli att ta sista kakan även om man gärna vill ha den själv, lägger några mynt i Röda Korsets insamlingsbössa, .. etc etc ska komma med på listan. Avsikten är att det ska vara extra vänligheter utanför de gängse umgängesnormerna.


© Göran Mossberg